Willem’s Whisky gedraagt zich als een heerlijke whisky. Eentje die je met zijn zoete lokroep verleidt tot een slokje en vervolgens met een feest van verschillende smaken verrast. Het unieke aspect hierin is de botanische Willem’s Wermoed finish die voor een zekere complexiteit zorgt. De drank is hierdoor niet in een hokje te plaatsen en laat je bij elke slok weer wat nieuws ontdekken. En dat is wat een whiskydrinker graag wil.
+ Unieke vermout finish
+ Heerlijk zoet op de neus
+ Mooi gepresenteerd
- Smaakexplosie niet voor iedereen
Over Willem's Whisky
In het Nederlandse whiskylandschap zien we steeds vaker releases voorbij komen. Niet zo gek, want het aantal distilleerderijen schiet als paddenstoelen uit de grond. Ook uit Zaandam is een whisky te krijgen, want Willem’s Whisky heeft onlangs haar unieke debuut gemaakt met de eerste whisky die een finish kent van een vermout vat. In deze Willem’s Whisky review lees je hoe deze whisky in een gat in de markt vervult.
In Nederland weten we hoe we een goede drank moeten stoken. We stoken bier, jenever, gin, rum, likeuren en meer in ons kikkerland. Paul Selier stookt al een tijdje Willem’s Wermoed en zag ineens het licht: hij moest botanische whisky met een vermout finish maken. Daarvoor heeft hij de handen ineen geslagen met De Tweekoppige Phoenix in de Zaanse Schans en is hij vermoutvaten gaan selecteren. Een proces waar wij hem over gesproken hebben tijdens ons interview:
‘Dat is essentieel voor hoe je whisky uiteindelijk smaakt. Ik heb veel verschillende vermout vaten geroken en getest. Je moet vermout een beetje vergelijken met wijn. Een vermout maker selecteert zijn eigen wijn en kruiden, waardoor iedere vermout eigenlijk uniek is en iedere keer een ander smaakprofiel heeft,’ aldus Selier.
De keuze is uiteindelijk gevallen op ex-bourbon vaten waarin de single cask whisky vijf jaar gerijpt heeft. Voor de finish is de whisky uiteindelijk nog zes maanden in vermout vaten gegaan, wat een heerlijk kruidig huwelijk opgeleverd heeft.
Geduld wordt beloond
Zodra je de fles Willem’s Whisky in je glas hebt, weet je al dat je iets bijzonders te wachten staat. De romige vloeistof geeft een aanlokkelijke, kruidige geur af, waardoor je geneigd bent snel een slok te nemen. Nadat je de goudkleurige drank even in het glas hebt laten rusten, merk je al snel tonen van kaneel, honing en wat hout. Tussendoor is het kruidig. Je kan het bijna omschrijven als de lente, waarbij je allemaal nieuwe geuren ontdekt die de maanden ervoor niet in de lucht aanwezig waren.
Als je dan eenmaal een slok van Willem’s Whisky neemt, merk je dat de vijf jaar lange rijping in bourbon-vaten de whisky goed gedaan heeft. Op het oog is het geen 5 jaar oude whisky met een lichte kleur, maar in de mond hoor je ons niet meer klagen. De whisky presenteert zich in eerste instantie warm en behoorlijk pittig op de tong, maar al snel komt er een ware smaakexplosie van kruiden op gang. Hier laat de vermout finish zijn gezicht zien en krijg je ook te maken met een knapperig karakter dat tonen van gedroogd fruit, karamel, toffee en een chocolade-achtige smaak met zich meebrengt.
Dit artikel is geschreven door Whisky Monkeys
Comments